• İlkay Mavili YILMAZ | Eğitmen | Yazar |NLP Uzmanı | info@ilkaymaviliyilmaz.com
Ayrıntının Çekim Kanunları

Ayrıntının Çekim Kanunları

     Sonsuz, zamansız ve seçkin! Bütünü zirveye taşıyan detaylara gösterilen; kaynağını tutkudan alan özendir! Aksesuarlarınız sizi anlatır. Saatiniz, gözlüğünüz, kemeriniz, ayakkabınız, fularınız, çorabınız, kravatınız, mendiliniz, kolyeniz, bilekliğiniz, küpeniz, kemeriniz, kol düğmeniz, düğmeniz hatta hatta parfümünüz! Sizin imzanız. Herhangi birinin yaymış olduğu enerji bütünün enerjisini değiştirebilir. Öncelikle sonsuz, zamansız ve seçkin kıyafetinizin özgüveniniz ve aksesuarınızın gülümsemeniz olduğunu; zarafeti asaletle taşıyabilmeniz için kendiniz olmanız gerektiğini hatırlatarak merhaba demek istiyorum.   

       Fark yaratmanın anahtarı detaylardır! Önemsenmiş; üzerine emek verilmiş her bir detay; markalaşma yolunuzda yaymış olduğunuz ışığınızdır! Sorulması gereken soru ‘’bu detay bana değer katıyor mu? Bu detay yolumu aydınlatıyor mu?’’

      Kişisel marka olmak güçlü Sen ile başlıyor! Güçlü sen ise güçlü her bir detay ile başlıyor!     Seçimizi yaparken sosyal ve iş yaşamınızı, olmak istediğiniz “siz”i düşünün, size sunulanı değil, olmak istediğiniz “siz”i seçmeye odaklanın. Schille diyor ki ‘’Büyük başarıların sahipleri, küçük işleri titizlikle yapabilme sabrını gösteren kişilerdir.’’ Hayata dair bütünü oluşturan her bir parça, her bir detay bütünün mesajını verir! Her bir detayın üzerinde titizlikle durulmalıdır.

     Chanel’ in de dediği gibi ‘’Gelişinizi müjdeleyen ve gidişinizi geciktiren görünmez ve nihai şey aksesuarlardır.’’ Doğru bir aksesuar kıyafetinizi zenginleştirir ve farklılaştırır. Doğru seçilmiş bir aksesuar sizin görülmenizi sağlayan elinizde tutmuş olduğunuz fenerinizdir! Kıyafetlerinizi aksesuarla güçlendirin. Mesela düğmelerin kalitesi ceketin kalitesinin göstergesidir. Veya aynı elbise veya aynı takım elbise ile üç farklı siz! Değişen sadece aksesuarlar! Herhangi birinin yaymış olduğu enerji bütünün enerjisini değiştirebilir. Her bir aksesuarın ayrı dili vardır! Konuşuyor! Mesela; çekmecede unutulduğunda veya yanlış kombinlendiğinde fularının baş kaldırışının sesini duyuyor musun! Gideceği yere uyumlu giyilmemiş ayakkabının feryadını duyuyor musun? Yaydığın negatif kokunun, geleceğini maffettiğini görebiliyor musun? Ayrıca, seçmiş olduğun yanlış aksesuar siz farkına varmadan; söylemek istemediklerinizi de konuşur!

     Erkekler için aksesuarlar; koku, saç, gözlük, kravat, mendil, kol düğmesi, düğme, kravat iğnesi, saat, askı, ayakkabı, evrak çantası, cüzdan, kemer, kalem, çakmak, atkı, eldiven, yelek, çorap, şapka, şemsiye, cep telefonları!

    Kadınlar için; koku, makyaj, saç, gözlük, saat, küpe, düğme, yüzük, bilezik, kolye, toka, ayakkabı, çanta, evrak çantası, cüzdan, kemer, kalem, çakmak, eşarp, şal, fular, atkı, eldiven, çorap, şapka, şemsiye, cep telefonları, telefon defteri!

     En çalışkan aksesuarlarımızdan biriyle başlayalım mı aksesuar dünyasında ki keşif yolculuğumuza!

     Kravat bir erkeğin ruhunun aynasıdır. Kravat, kişinin karakterini ele veren en erkeksi giysi parçalarından biridir. Dolayısıyla iyi giyinmiş bir erkeğin vazgeçilmez aksesuarıdır. Oscar Wilde der ki ‘’İyi bağlanmış bir kravat hayata atılmış ilk ciddi adımdır.’’ Kravatınıza ne kadar kaliteli olursa olsun; doğru bağlanmamış bir kravat sizi kamburlaştıracaktır. Kravat itibarın sembolü denir! John T. Malloy diyor ki ‘’ Kravat sorumluluk sahibi olmanın ve saygınlığın sembolüdür. Başkalarına sizin kim olduğunuza dair mesajlar vermektedir. Kravat itibarınızı artırır diyor.’’ Evet kıyafetlerimiz ve aksesuarlarımız bizim sessiz referans mektubumuzdur.

     Kravat, özellikle iş hayatında ve özel günlerde erkek giyiminin bir parçası! Desen ve rengiyle takım elbisenizde fark yaratır! Regat kravat, papyon ve ascot kravat olarak üç çeşittir. Çapraz kesilmiş, iki parçadan oluşan Regat kravatlar günlük kullanıma daha uyumludur.

     Bu arada kısacık bir geçmiş tarihe doğru yolculuk yapalım mı! Kıravatın aşk, sevgi, özlem, şevkat kokan tarihine! Ne dersiniz? Kravat aslında bir aşkın, sevginin, şevkatin mesajı!  1635’de, 30 Yıl Savaşları! Savaşa giden Hırvat askerlerini uğurlayan eşleri, sevgilileri, anneleri, başlarından çıkardıkları atkıları, eşarpları, şalları sevdikleri erkeklerin boyunlarına bağlamış ve birer düğüm atmışlardı. Hanımlar, eşlerinin evlerinden uzakta oldukları sürece bu atkıları her gördüklerinde kendilerini ve evlerini anımsamalarını istemelerinin yanında attıkları özel düğümlerin erkeklerini kötülüklerden koruyacağına inanıyorlardı. Savaş sürerken, Hırvat askerlerin boyunlarındaki bağlar dikkatlerden kaçmamıştır. Kadınlardan yadigar bu uğurlar, Fransız modacıların elinde önemli bir aksesuara dönüşürken süreç içinde büyük değişikliklere uğramıştır. Savaşa giden Hırvat erkeğinin boynuna eşarbını bağlayan Hırvat kadını ile sabah evden çıkarken eşinin kravatına son bir biçim veren kadın arasında büyük bir benzerlik bulunmaktadır!

      Doğru seçilmiş bir kravat, çok da iyi olmayan bir kıyafetin havasını bir anda değiştirebildiği gibi, kötü bir seçim de çok iyi bir kıyafetin tüm güzelliğini ortadan kaldırabilmektedir.

     Kravat alırken ve takarken aman dikkat!

  1. Kumaşların kaliteyi belirlemesinin yanı sıra astar, tela ve dikiş özellikleri de kravatın önemli ayrıntılarını oluşturmaktadır.
  2. Kravatı iyi bağlamanın ilk şartı gömleğin en üst düğmesinin mutlaka iliklenmiş olması gerekir.
  3.  Kravat, elde bulunan mevcut takım elbiselere renk, kumaş ve doku açısından uyumlu olmalıdır.
  4. Kravatın giyilen gömlekle de uyumlu seçilmesi önemli. Çizgili gömlekler tercih ettiğinizde, takacağınız kravatın gömlek ile aynı boyutta çizgilere sahip olmasına dikkat edin. Gömleğiniz desenli ise kravatın desenli olmasından kaçının. Açık tonlarda ve düz gömlek giyiyorsanız gömleğinizin renk tonlarına uyum sağlayacak tonlarda desenli kravat kullanabilirsiniz.
  5. Kravatın boyu kısa olursa vücut şeklinizi kötü gösterir. İdeal kravat boyu, pantolon kemerinin orta tokasına değmelidir.
  6. Kravatın genişliği vücudunuza uyumlu olmalı. Örneğin üst bölgesi geniş bir erkeğin 2 parmak kalınlığında kemer takması büyük bir orantı hatasıdır.
  7. En resmi kravat düz, kendinden desenli ve koyu renk olanlardır.  Ekoseli kravatlar spor olanlardır. Düz, kendinden dokulu, küçük puantiyeli, diyagonal çizgili, ekoseli kravatlar tercih edilmeli.
  8. Rutubetli yerlerde bırakılmamalıdır.  Kesinlikle ütülenmemelidir (Kuru temizleme sırasında preslenmemelidir ). Geceleri kesinlikle bağlı bırakılmamalıdır. Ya rula yapılmalı, ya da kravat askısına takılarak muhafaza edilmeli. Örgü kravatların uzamasını engellemek için yuvarlak şekilde muhafaza edilmeleri gerekmektedir. Kravat düğümü çekiştirilerek açılmamalıdır. Asla astarı görünmemelidir.
  9. Diyagonal dokuma kravatlar takım elbiselerle kullanılmamalıdır. Takım elbiselerle, mikro desenli dokuma kravatlar tercih edilmelidir.
  10. Örgü kravatlar kesinlikle takım elbiselerde kullanılmamalı. Yün ve kaşmir kravatlar soğuk günlerde, ağır kumaşlarla kullanılmalıdır.
  11. Keten ve keten karışımlı kravatlar ise sadece yaz mevsiminde ve pamuklu, keten kıyafetlerle tercih edilmelidir.
  12. Kravat desenini seçerken bu deseninin size katacağı imaja dikkat edin. Profesyonel yaşamda temalı kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Mesela Mickey mouse, tom&jerry, pokemonlu, golf sopalı, özel amblemli vb. kravatlardan uzak durun.
  13. Takım elbisenin rengi ile seçilen kravatın rengi ve deseni mutlaka uyum sağlamalı. Takım elbisenin önüne geçecek renkte ve desende bir kravat kullanmaktan sakının. Düz bir takım elbise ile kareli ya da çizgili bir kravat tercih edebilirsiniz. Hem takım hem de gömlek çizgili seçildiyse düz bir kravat daha hoş bir uyum oluşturacaktır. Kareli gömleklere düz kravat takılır gayet net!
  14. Takım elbise ile aynı renk kravat güzel durmuyor. yalnız kravat takım elbise ile aynı renk olsa da, içinde farklı renklerde çizgiler, desenler varsa hoş durabilmekte.
  15. Her zaman gömleğin rengi ile tezat oluşturmalı
  16. Takım elbiseniz çok mat ve parlak olmayan kumaştan yapılmış ise, parlak renkli kravatları tercih etmeyiniz. Opak renkteki kravatlar daha çok yakışıyor.
  17. Beyaz kravat aman dikkat!
  18. Kravat iğnesi kullanmaya karar verdiyseniz; ilk kural iğneyi çok yukarı ya da çok aşağı takmamanız gerektiğidir. Takacağınız yer; genel olarak gömleğinizin üçüncü ve dördüncü düğmesinin arası olarak kabul edilmektedir. Ceketinizin düğmelerini iliklediğinizde bile kravat iğnesi görünür olmalıdır. Ayrıca, kravat iğnesi sağdan sola doğru takılmalıdır. Kravat iğnesinin kesinlikle kravatınızdan daha büyük olmamalı, kravatınızla aynı genişlikte ya da daha kısa olmalıdır. Eğer kombininizde yelek giymeyi tercih ediyorsanız kravat iğnesi kullanmanıza gerek yoktur.                                                                                                                                    Bir başka detayın keşfinde buluşmak üzere; yansıttığınız ışığın farkında olarak kalın! Ve unutmayın ki seçimleriniz stilinizi, stiliniz sizi yansıtır.