Işığınızı yansıtın!
Giyinmek kendini ifade etmektir. Giyinmek bir sanattır, hem sizin ruhunuza hem de sizi görenlerin gözlerine ve ruhuna iyi gelir. Güzel bir dış görünüş sessiz bir tavsiye mektubudur. Dış görünüş önemli değil diye düşünen var mı? Gerçekten önemli değil olsaydı uğur böceğini sevdiğiniz gibi; hamam böceğini de severdiniz.
Olmak istediğiniz Siz’e doğru çıkmış olduğumuz Bireysel Marka Yönetimi yolculuğumuzda eşsizliğimizin doğumu devam ederken; Sözsüz iletişimin araçlarından ‘kıyafet ve aksesuar yönetimi’ durağında yakıt almak için durduk.
Zamana ve mekana bağlı kalmaksızın merhaba! Yazdığım her kelimem kendi değişim rüzgarına kapılmanız ve esintinizin gücünü artırmak için. Günün herhangi bir anında; metroda, otobüste, iş yerinde öğle arasında, bir doktor muayene sırasında beklerken, belki bir dinleme anınızda çayınızı veya kahvenizi yudumlarken bulunduğunuz yere ve yaşadığınız zamana konuk oluyorum. Bu dergi kelimelerimi, zamana ve mekana bağlı kalmaksızın sizlerle buluşturuyor.
Hiç düşündünüz mü ‘’Nasıl görünüyorsunuz?’’ En iyi görünen halinizi yakalamaya ne dersiniz? Kıyafetler ve aksesuarlar konuşur. Önce kendimize; sonra bizi gören herkese! Görüntü yönetimi her şeyden önce insanın kendisinde huzur ve emin olma duygusu yaratır. Görünüm ilk izlenim için %97 belirleyicidir. Görünümünüz logonuzdur. Ambalajımızdır. Ve unutulmamalıdır ki her şey içerden dışarıya doğru tamamlanır. Görüntü karakter, bilgi ve sevgi üzerine temellendirilmelidir. Yoksa en ufak bir darbede yıkılan karton kahramanlardan bir farkımız kalmaz. Evet, şıklık üzerinizde ki kıyafetten çok bir kişilik meselesidir. Nasrettin Hoca diyor ki ’’Ye kürküm ye’’ haklı tabi ki ilk izlenim de; lakin nereye kadar! Rumi’nin de dediği gibi ‘’İnsanlar kıyafetleriyle karşılanır; görgüleriyle uğurlanır.’’
Kıyafetlerimiz davranışlarımızla, karakterimizle birleşince anlam kazanıyor. Bir stiliniz olmalı. Sitil sadece görünüş değil; hayat duruşunuzdur. Stil, kişiliğimizin, karakterimizin, hayat felsefemizin, özgüvenimizin, zevklerimizin dışımıza yansıması, kendimizi birey olarak dünyaya ifade etme halimizdir. Sitilimiz biz kendimiz anlatmasak da konuşur. Bir kere geldiğimiz bu dünyada stilinize ve kendinize değer vermelisiniz. Her birimiz kendimizi en iyi şekilde ifade etmeye değeriz. Çünkü ifade edebildiğimiz kadarız. Ve ifade araçlarımızdan kıyafetlerimizin önemini tekrar vurgulamak isterim. Unutulmamalıdır ki kıyafeti değerli yapan içinde ki bireydir. Rumi der ki bu konuyla ilgili; ‘’Nice insanlar gördüm üzerinde elbise yok. Nice elbiseler gördüm içinde insan yok!’’
Kıyafetlerimiz davranışlarımızla, gideceğimiz yerle, değerlerimizle, hedeflerimizle bütünleşince anlam kazanır. Kıyafetlerimizi gideceğimiz yere; hedeflediğiniz Siz ’e uyumlu olmalı. Seçimizi yaparken sosyal ve iş yaşamınızı, olmak istediğiniz Siz’ i düşünün. Kıyafetlerin değerinizi belirlemesine izin vermeyin, kıyafetlerin “Sizin” değerinizi yansıtmasına izin verin. Şıklığın üzerinizdeki kıyafetten çok, kişilik meselesi olduğu hiçbir zaman unutulmamalıdır.
Kıyafet ve aksesuar yönetimin de;
1. Aşamada aşağıda ki soruları cevaplamalıyız;
*Ben kimim
* Nasıl bir sosyal çevrem var
* Ne tür bir iş yapıyorum? (Resmi bir ortam mı; daha rahat giyinilen bir ortamda mı çalışıyorum?
*Beni neler mutlu ediyor?
* Nasıl görünüyorum?
2. Aşamada aşağıda ki soruları cevaplamalıyız;
*İş hayatımdaki hedeflerim ve amaçlarım neler?
*Sosyal hayatımda ki hedeflerim ve amaçlarım neler?
*Nasıl görünmek beni mutlu eder?
Bu soruları yanıtlamak ve aradaki farkı görebilmek önemli. Çünkü Stil, bizde olanı dış dünyaya yansıtma biçimimizdir.
Giyimde Robin Hood Formülü;
İlk Adım: kamufle et
İkinci Adım: güzel odaklan
Örneğin beliniz kalın ve göbeğiniz var diyelim; kemer takıp çok dar kıyafetler giyip dikkati üzerinize çekmek yerine, o bölgeyi dökümlü ve asimetrik uzun parçalarla kamufle edin, yani gizleyin.
Kalın bölgeleri kamufle etmenin en basit yolu; Koyu düz renk, akışkan kumaşlar, asimetrik, verev ya da dik çizgileri tercih etmek yani kesimler ve renklerle optik illüzyon yaratmaktır.
Kıyafet ve aksesuar seçiminde ki küçük detaylar, sizi olduğunuzdan daha ince, daha genç, enerjik ve zarif gösterebilir.
Çok olan da yoktur. Kuantum fiziğine göre atomun % 99. 9’u boşluktur. Ve her şey atomdan oluşmaktadır. Tasarımın altın kuralı bir şeye vurgu yapmak istiyorsan etrafında ki boşluğu artır. Ne kadar yalınsa o kadar etkili olur. Yalınlık doğruluğun mührüdür. Yalın olsun, ama anlamlı olsun. Leonardo da Vinci’nin dediği gibi ‘’Sadelik en yüksek gelişmişlik düzeyidir.’’
Mükemmeli yakalayacağım diye ne kadar abartırsanız o kadar çok verdiğiniz mesajdan uzaklaşırsınız.
Anahtar kelime ’’Sadelik.’’
Tıpkı ten uyumu gibi doku uyumu önemli. Kumaşları tanıyıp; doğru kumaşı seçebilmek gerekir. Doğru kumaşları birbirleriyle kombinlemek de önemli.
Stili bir puzzle gibi düşünürsek, en önemli parçalardan biri de gardırobunuzdur. Gardırobunuzu da Ben AŞ.’nin yatırımı gibi düşünmek yerinde olur. Unutmayın ki kendinize yaptığınız yatırım gelecekte ki sizi belirler. Gardırobunuz da zamansız ve klasik parçalar bulunsun. Bu nedenle alışverişinizi aceleye getirmemek gerekir. Akıllı yatırım için kendinizi, sosyal ve iş hayatınızı, stilinizi ve ihtiyaçlarınızı iyi analiz etmek gerekir.
5N1K: Yani NEYİ alıyorum, NEYLE giyeceğim, NE İÇİN giyeceğim, NEREDE giyeceğim, NE ZAMAN giyeceğim’ Ve K… Kimin için değil! Elbette önce kendim için. K yani KAÇA.
Gardırop tıkış tıkış olmamalı. Göremediğiniz bir kıyafeti yaşamınızda kullanmazsınız.
Sadık dostlarınız: ceket, elbise, pantolon. Bunların her sezon kullanılabilen, modası geçmeyen parçalar olması gerekir. Örneğin siyah elbise ya da siyah takım elbise. Tek bir hamleyle şık görülmenin en kolay yollarından biridir. Karl Lagerfeld de ‘’Bir kadın, siyah elbise ile asla fazla veya az şık giyinmiş olmaz’’ diyor. Siyah elbise zamansız ve şıktır.
Anahtar kelime ‘’Zamansız.’’
Can Yücel’in dediği gibi; ‘’Boş ver yaşı başı
Gönlün ne kadar şık ondan haber ver?
Şöyle atıp koyu grileri sabahtan,
Sarı bir kaşkol atabiliyor musun boynuna, ondan haber ver?’’
Kıyafetlerinizi aksesuarla güçlendirin. Aksesuarlarınız sizi anlatır. Saatiniz, gözlüğünüz, kemeriniz, ayakkabınız, fularınız, çorabınız, kravatınız, mendiliniz, kolyeniz, bilekliğiniz, küpeniz, kemeriniz, kol düğmeniz, düğmeniz vb. Herhangi birinin yaymış olduğu enerji bütünün enerjisini değiştirebilir. Oscar Wilde der ki ‘’İyi bağlanmış bir kravat hayata atılmış ilk ciddi adımdır.’’ Mesela düğmelerin kalitesi ceketin kalitesinin göstergesidir. Mesela burnu çok yuvarlak ya da küt olan ayakkabılar sizi kısa ve kalın gösterecektir. Veya bacak boyunuzun daha uzun görünmesini sağlayacak işçi arımız Nude ayakkabıdır. Veya aynı elbise veya aynı takım elbise ile üç farklı siz! Değişen sadece işçi arılarınızdır.
Chanel der ki ’’ Moda geçer, stil kalır.’’ Stil modayı kendinizin yönetmesidir. Saint Laurent’in şu sözünü sürekli hatırlamak gerekir;’’Bu bir moda değil tarz işidir. Moda gelip geçicidir. Ama stil sonsuza dek kalıcıdır.’’
Stil, modayı, estetiği kendince yorumlamak, karakter süzgecinden geçirmek; farklı ve özgün olabilmek, bizde olanı özgüvenle yansıtma biçimidir.
Stil modadan etkilenir, lakin moda olan her şeyi benimseyip giymek değildir. Stiliniz yenilikçi mi, yaratıcı mı, klasik mi, spor mu, etnik mi, romantik mi olduğunuzu ortaya koyar.
Profesyonel Yaşamda Kıyafet ve Aksesuar Yönetiminde İmaj Kırıcılar
Farklı desenli kıyafetleri karıştırmak, beyaz çorap, göğüs kıllarının gözükmesi, dar giysiler, boyasız ayakkabılar, takım elbise altında spor ayakkabısı, yırtık, sökük kıyafetler, kaçık çorap, gömlek ve pantolon ceplerinin dolu olması, cüzdanın pantolonun arka cebinde olması,
Kıravatın duracağı yeri bilmemesi, yırtık sökük, rengi atmış giysiler
yüzük parmağı dışında kullanılan yüzükler, abartılı ses çıkaran kolye ve küpeler, görünen yerde dövme, hızma, hal hal, mini etek; dekolte kıyafetler, tokya, sandelet, açık bilekten bağlı ayakkabılar, hayvan desenli giysiler, plastik saatler, boyasız ayakkabılar, üzeri yazılı sloganlı tişörtler, açık renk giysi de özel çamaşırların belli olması, ceket, mont, kaban, vs. üzerinize oturmaması, kemerleriniz ayakkabı renginde olmalı. Tshirtlerin göbeğinizi sarması, enine çizgili kıyafetler (sizi şişman gösterir) ve daha birçok ayrıntı. Ve kalite bu ayrıntılara gösterdiğimiz ödünsüz özendir.
Var OLMAK güzedir. Her insan parlamak, ışıldamak ister. Giydiklerimiz üzerimizde hayat bulmalı. Kıyafetlerimiz, aksesuarlarımız, kokumuz, makyajımız doğal bir parçamız olmalı, ışığımızı yansıtmalı. Moda geçer, stil kalır.
Yol almak sürecinde işin sırrı bütünü yönetmektir. Stil bütündür. Yani kıyafetler tam, saç, makyaj, kişisel bakım, postür, konuşma, oturma, kalkma, yürüyüş, aksesuar ona eşlik etmiyorsa zihinlerde yer edilen bir stilden bahsedemeyiz. Stil karakterimizin, kişiliğimizin ve hayat duruşumuzun uyum, estetik ve ahenkle dış dünyaya yansıması demektir.
Kıyafet ve aksesuar seçimindeki küçük detaylar, sizi olduğunuzdan daha ince, uzun ve zarif gösterebilir. Nasıl mı?
1. Boyun, el ve ayak bileklerinizi açıkta bırakın.
2. Bayanlar, şifon, ipek, kaşmir gibi ince ve yumuşak dokulu kumaşları tercih edin.
3. Etek yerine, tek parça elbise giyin.
4. Ekose ve kareler sizi olduğunuzdan kalın ve kısa gösterir. Boyuna çizgili parçaları tercih edin.
5. Bayanlar, büyük çanta kullanın.
6. Vücudu çorap gibi saran kıyafetleri tercih etmeyin.
7. Bayanlar, nude (ten rengi) ayakkabı giyinin
8. Monokrom yani tek rengin gölgelerini giyin. Siyah etek, siyah çorap ve siyah ayakkabı gibi.
9. Pantolonunuza ütü çizgisi yapın.
10. Ceket giydiğiniz zaman saçlarınızı boyun bölgenizde toplayın, ensenizi açın.
11. Bayanlar, V yaka tercih edin.
12. Bayanlar, aksesuarlardan yani işçi arılarınızdan destek alın. Uzun kolye ve fularlar kullanın.
13. Rengi kıyafetten ziyade aksesuarlarda kullanın.
14. Karışık ve büyük desenler yerine düz ve çizgili olanı giyin.
15. Pantolon ve ayakkabınız aynı renk olsun.
16.Erkekler takım elbisede siyah ve siyahi laciverti tercih edin. Açık gri takım elbise giymeyin.
Güçlü görsel kimlik için 10 tüyo
1.Kendinizi yansıtın
2.Unutmayın, sevimlilik görüntüden üstün; açık; olumlu tutum
3.Saçınızı ihmal etmeyin. Dee Meyers’in dediği gibi:’’ İnsanlar saçınızı incelemeyi bitirmeden; söylediğiniz hiçbir şeyi dinlemezler.’’
4.Beden dili vasıtasıyla güç ve özgüven yansıtın
5.Görsel bir alemet-i farikanız olsun
6. Sesinizi geliştirin
7.Modayı harfiyen takip etmeyin
8.Tutarlı olun
9.En iyi özelliğinizi vurgulayın.
10. Giyim tarzınızı iletişim için kullanın.
Zira atalarımızın dediği gibi: ‘’Bir çivi yüzünden bir nal; bir nal yüzünden bir at; bir at yüzünden bir süvari, bir süvari yüzünden, bir savaş kaybederiz.’’
En güzel giysiniz özgüveniniz, en güzel aksesuarınız gülüşünüz ve en güzel ayakkabınız da zarafetiniz OLduğu bilinciyle; iyi görünmenin kuralı kendini tanımak, vücudunu tanımak, özgüven inşası, doğru postür ve sonrada kıyafetlerinizin üzerinize tam olmasıdır. İnsanlar daha iyi görmek için değil daha çok parlamak için ışığa koşarlar. Daha çok parlamak için kıyafetiniz ışık OLsun.
‘’Kimde muhteva (içerik) şekilden ağır basıyorsa yontulmamıştır.
Kimde şekil muhtevadan ağır basıyorsa o yüzeye insandır.
Kimde muhteva ve şekil aynı ağırlıktaysa o seçkin insandır.’’
Konfüçyüs’ ün sözleriyle vedalaşırken; bir sonra ki buluşmamıza kadar Seçkin kalın.
Ve unutmayın ki seçimleriniz stilinizi, stiliniz sizi yansıtır.’’