• İlkay Mavili YILMAZ | Eğitmen | Yazar |NLP Uzmanı | info@ilkaymaviliyilmaz.com
Sen Bir Markasın!  İnsan Kendi Kararlarıdır ve Karar Vermek Umut Edilenlerin Hammaddesidir

Sen Bir Markasın! İnsan Kendi Kararlarıdır ve Karar Vermek Umut Edilenlerin Hammaddesidir

 

     Sen Bir Markasın!  İnsan Kendi Kararlarıdır ve Karar Vermek Umut Edilenlerin Hammaddesidir!

   Gerçekte kim olduğunuzu belirleyen yetenekleriniz değil; kararlarınızdır! Ve Kararlarınız kim olduğunuzun derin duygusundan gelir. Kararlarınız ve sonuçları; kim olduğunuzu ve lider olup olmadığınızı belirler. Sahi Siz Kimsiniz?

     Hayatı sizin için yaşamaya değerli kılan şey nedir? Hayatınızda ki varoluş amacınızı düşündünüz mü? Neye değer verirsiniz? Hayatınızdaki mutlak değerler nelerdir? Hayata yüklediğiniz anlam nedir? Hayatınızın nasıl olmasını istersiniz? Neyi tecrübe etmek veya başarmak istersiniz? Sizin başarıya yüklediğiniz anlam nedir? Hayatınızı bugün olduğundan daha iyi hale getirebilecek şey nedir? Bunun için bir yol haritanız var mı? İnsanların sizin adınızı duyduklarında ne hissetmelerini istersiniz? İnsanların sizinle ilgili neyi hatırlamasını istersiniz? Bu sorulara vereceğiniz cevaplar ‘Kim?’ olduğunuza dair yol olacaktır Siz’e.

  ‘‘Ben bilmediğimi bildiğim için diğer insanlardan akıllıyım’’diyor Sokrates. Hayatımıza, kendimize bütünüyle bakabilmeliyiz. Her türlü cahilliği bir kenara bırakıp, ön yargılarımızdan, öğrenilmiş imkansızlıklarımızdan zihnimizi özgürleştirmeliyiz. Kozmozu hem mikro; hem de makro açıdan bakabilmeliyiz. Hayat sonsuz bir akıştır. Hiç bir şey sebepsiz olamaz ve herşeyin gereğidir. Hiçbirşey başıboş değildir ve evrende tesadüfe yer yoktur. Sebep sonuç yasası vardır. Her şeyin bir nedeni vardır.

    Her şey, birbirine etki eder zincirleme olarak ve hayatı var eden bu döngüdür. İnsan hayatının ne kadar hassas dengeler üzerine kurulu olduğunu; minik bir kartopunun nasıl bir çığa dönüşebileceğini, hayatımızda önemsiz görünen her şeyin aslında hayatımızın akışını etkilediğini anlatır. Halkalar ve zincirler, olaylar-oluşumlar birbirine öyle bağlıdırlar ki, sizin gelişiminiz bir diğerinin gelişimini tetiklemekte veya ona bir fayda sağlamakta ve bu böyle tıpkı suya atılan bir taş gibi halka halka ilerlemektedir. Halkalar giderek, açılarak büyümekte ve karşı kıyıya kadar varmaktadır.

     Evren canlı bir varlık organik bir bütündür. Onun içinde varolan hiçşey diğerlerinden soyutlanmaz, herşey birbirine bağlıdır. En uzaktaki şeyler bile en yakındakilerle bağlantılıdır, hiçbirşey birbirinden ayrı değildir. Bu yüzden kimse kendisinin herşeyden ayrı duran uzak, soyut bir ada olduğunu yanılgısına düşmesin. Herşey bütüne bağlıdır ve sürekli diğerlerini etkilemekte ve onlardan etkilenmektedir. Evren bir aileye benzer, tek bir organik beden gibidir. Soluk aldığımızda tüm bedenin bundan etkilenir; aynı şekilde güneş soluk aldığında tüm dünya etkilenir. Dünya uzak mesafelerdeki güneşlerin hareketlerinden bile etkilenmektedir. En küçük hücre bile o dev güneşle birlik içinde titreşir.

      Bütünle birleşip bir olmaktır esas olan. Birey olma dengesi ve aidiyet ruhu Biz’ i oluşturmaktadır. Biz bilincini geliştirip, bir gruba ait olmak bireyi etkiler, ait olma ihtiyacını doyuma ulaştırır. Bu şekilde bireyin kabul görülme ihtiyacı karşılanır. Ki bu durum bireysel gelişim, kendini gerçekleştirmesi için faydalıdır. Tabi bu gelişim için önce sağlam bir ‘’ben’’ alt yapısı gereklidir.  Yoksa bütünlük içinde fark yaratamayıp eriyip kaybolup gitmek marifet değildir. ‘’Hiç bir insan kendi başına bir ada değildir, Her insan anakaranın bir parçasıdır’’ denir. Ancak her parça çok özel olmalıdır. Birey olan kişi ne zaman kendinin bir ada, ne zaman kendinin ana karanın bir parçası olduğunun dengesi kuran kişidir. Birey olabilmek, gerektiğinde hayır diyebilme gücüdür. Birey olmak bencillik değil; o farkındalıktır. Denildiği gibi ‘’insan farkında olduklarının toplamıdır.’’ Birey olmamış kişi başkası veya başkalarına bağımlı kişidir. Karar verme yetileri gelişmemiştir.

      Bütünsel Marka OLma yolunda olan birey; içindeki ve dışındaki dünyada denge içinde yaşayan bir örnek olmalı ve etkileşimde bulunduğu insanlara OLma yolunda elinden geleni yapmalıdır; zira insanın varoluş nedeni sürekli gelişim içinde bilgi ve sevgisini artırarak; özünü hatırlayarak Bütünsel Marka OLma merdivenlerini çıkmak ve diğer insanların Bütünsel Marka OLma merdiveninde çıkmasında katkıda bulunmak.  İçimizde olan evresel OLma (tekamül) merdiveni dengeye ve bütünlüğe giden yoldur.

      Yakıt almak için; OLma Kararı durağında; yeniden  ‘nasıl karar veririz?’ sürecini ifade eden kelimelerim ve gözlerinizin buluşması dileğiyle! Kararlarınızın ışığında mutlu kalın!