Profesyonel Yasamda Gıyınmek
Var olduğunuzu hissettiğim; olduğunuz şu an’ da; yüreğimde ki ışıkla filizlenen kelimelerimle; kelimelerime odaklanan gözlerinize merhaba! Var Olmak güzedir. Her insan parlamak, ışıldamak ister. Lord Chesterfeild diyor ki ’’ Bilgi ağırlık verebilir fakat başarı parlaklık verir. Birçok insan ölçmekten çok gördüklerine inanır.’’ Profesyonel yaşamda giydiğiniz kıyafet, kendinizi, kurumunuzu, mesleğinizi dünyaya nasıl sunduğunuzdur! Profesyonel yaşamda giyim yönetimi; bireylerin öncelikle bütünü, kurumunu temsil ettiğinin farkında olmasıyla başlar. Bu sebeple günümüz iş dünyasında birçok kurum toplumda oluşturmayı istediği imaj doğrultusunda personelinin giyim tarzını belirlemektedir. Anahtar kelime, ‘’Nerede’’. Yaptığınız işe, içinde bulunduğunuz sektöre, pozisyonunuza ve hedeflerinize uygun giyinin. Profesyonel yaşamda görüntünüz mesajınızın önünde frapanlık, seksüalite, avamlık çağrıştırarak çıkmamalı. Ve yine şıklık bir davete, spora gider gibi gidilmemesidir.
Profesyonel hayata adım atmış her bireyin bir iş gardırobu oluşturması gerekir! Satın alacağımız kıyafetleri seçerken:
- Kurumumuza uygunluğu
- Pozisyonumuza uygunluğu
- Hedeflerimize uygunluğu
- Yaşımıza, zamana (yazlık- kışlık), vücut yapımıza ve tonlamamıza (saç, cilt, göz rengi vb) uygunluğu dikkate alınmalıdır.
Bu basamaklardan çıktıktan sonra:
- Kumaş! Her şey kumaşla başlar. Doğru kumaş, doğru izlenimin ilk adımıdır. Dayanıklı, kullanışlı, kaliteli görünümü olan bir kumaş mı! Profesyonel yaşamda keten, kadife, ipek, tafta, dantel, polari, goretex, jarse, lame,organze, muare, deri, süet, güdari, şifon, kot, bukle, brokar, sentetik kumaşların bazıları, tüvit ve flanel uygun olmayan kumaşlardır. Bunlar arasında kadife, tüvit, kot, keten ve flanel serbest giyim söz konusu olduğunda kullanılabilir. Diğer çalışma günleri için spor kumaşlardır. İpek, tafta, organza, dantel, muare, brokar, şifon, simli kumaşlar şık davetler ve gece kullanımı için uygun kumaşlardır. Polar ve gorotex çok kalın ve dış spor giyim için kullanılacak kumaşlardır. Deri, güderi, süet, jarse, keten, kot hem gündüz, hem gece iş ortamları dışında kullanılacak kumaşlardır.
- Renkler! Rengi solmuş kıyafetlerden uzak duralım! Profesyonel yaşamda erkekler ve bayanlar koyu renklerden takımlar ve üçlü kombinler kullanabilirler! Düşünün aynı sektörde iki üst düzey yetkili iki bayan düşünün! Biri kırmızı, biri siyah giyinmiş! Siyah takım elbise otorite saygınlık ve güveni ifade ettiğini söylerken; kırmızı dikkat çekmek ve farklı olmak istediğini söyler!
- Desenler! İş dünyasında fazla desenli kıyafetler tercih edilmemelidir. Hayvan desenleri (leopar, zebra), büyük çiçekli, güllü, büyük geometrik desenler, çok canlı renklerle yapılmış gözü yoran diğer desenler profesyonel yaşamada uygun değildir. Hanımlar için düzlerin yanı sıra kendinden kendinden belirsiz kırçıllı, boyuna çizgili, sade pötikare desenli kıyafetler iş hayatı için tercih edilebilir. Serbest giyim söz konusu olduğunda yarım ya da uzun kollu elbiselerde çok küçük çiçek desenler kabul edilebilir. Erkekler için düzlerin yanı sıra kumaşın kendinden belirsiz çizgili olanları, boyuna ince çizgili olanları ve serbest giyim söz konusu olduğunda pötikareler uygundur.
- Derin dekolte elbise ve bluzlar, vücudu sıkı saran elbiseler tercih edilmemelidir.
- Bermuda şortlar, kısa paçalı pantolonlar, taytlar tercih edilmemeli!
- Reklam panosuna dönmeyin. Reklam panosunu andıran yazılı,pullu, logolu tişörtler, gözlükler, kravat, gömlek, ayakkabı ve kocaman tokalı kemerler. Giydiğiniz kıyafetin markasını kendinize saklayın. Marka logosu bir şıklık göstergesi değildir. Şıklığın markası değil tarzı vardır.
- Kısa kollu gömleklerle takılan kravatlar, çok renkli kravatlar tercih edilmemelidir.
- Gömlek ve pantolon ceplerinin dolu olmaması, cüzdanın pantolonun arka cebinde olmaması gerekir.
- Erkekler ve hanımlar çok uzun kalmış pantolon paçası ve çift ütü izi! Aman dikkat!
- Erkeklerde açık gömlek yakası ve göğüs kıllarının görülmesi, gömlek içine giyilen atlet! Aman dikkat!
- Takım elbise içine kısa kollu gömlekler, düğmeli yakalı gömlekler, oduncu ve kalın dokulu gölekler, pötikare ve kumaşı pamuklu spor gömlekler, hakim yaka gömlekler kesinlikle giyilmemelidir.
- Kirli yaka ve kirli kol manşetleri mi! Aman dikkat!
- Erkekler çok dar ve çok bol duran takım elbiselerden uzak duralım!
- Ter kokusu mu! Ağız kokusu mu! Ağır parfüm kokusu mu ! Ayak kokusu mu? Aman dikkat! Ter kokusu üzerine kesinlikle parfüm veya deodorant sıkılmamalı!
- Eller ve tırnaklar! Eller insanın karakteri ve hayatı hakkında birçok ipucu taşır. Yenmiş tırnaklar ve tırnak etleri güvensizliği yada başı şeylerin yonunda gitmediğinin işaretidir. Eller ve tırnaklar bakımlı olmalı! Erkeklerin tırnakları her zaman temiz ve kısa kesilmiş olmalı! Hanımlar da tırnaklarını temiz ve bakımlı olmasına özen göstermeli! Ayrıca hanımlar, çalıştığı kurum ve mesleği dikkate alarak; uzatmayı tercih ettiklerinde tırnak uzunluğu bilgisayar kullanımını engellememeli! Renkler değişse de, oje bir klasik. Dün vardı, bugün var ve yarın da olacak! Hanımlar çok parlak renkli ojelerden kaçınmalı! En ideal oje renkleri cilalı ve pastel renklerdir! Beyaz, kemik, french ve pastel pembe vb. Ve ojesi çıkmış tırnaklar! Aman dikkat! Eğer ojeler kirleri kapatmak için kullanılıyorsa, siyah, mavi, sarı lacivert gibi insan vücudunda olmayan renkler kullanılıyorsa bu durum sorunlu bir ruh haline işaret edebilir!
- Açık renk giysi de özel çamaşırların belli olmaması gerekir.
- Ayakkabılar her zaman boyalı ve bakımlı olmalıdır. Derisi çatlamış, boyasız, topuğu erimiş, çok ses çıkaran ayakkabılardan uzak duralım! Erkekler için siyah, koyu kahve, taba ve bordodur. Ayakkabılar mümkünse deri olmalı, tabanı kösele olmalıdır. Postal ve sandelet tarzı ayakkabılardan uzak duralım!
- Hanımlar için; siyah, koyu kahve, lacivert, taba ve bordodur. Yaz aylarında bej ve kemik rengi tercih edilebilir. Orta topuklu ayakkabılar iş için en uygun olanıdır. Çok yüksek topuklu ayakkabılar kadar bale ayakkabısını andıran topuksuz ayakkabılar iş için tercih edilmemelidir. Yaz aylarında; burnu açık sandalet, tokyo ve bantlı ayakkabı modelleri, sabo tipli ayakkabı modelleri kullanılmamalıdır. Burnu kapalı arkası açık ayakkabılar topukların bakımlı olması şartıyla kullanılabilir. Altı kösele orta topuklu ayakkabılar, klasik modellerdeki botlar pantolon altında kullanılabilir. Konverse vb. spor ayakkabılar, çizmeler ve kalın dolgu topuklu ayakkabılar iş yaşamında tercih edilmemelidir.
- Çoraplar! Erkekler için; klasik erkek giyiminde giyim renkleri belden aşağı koyulaşarak inmelidir. Siyah ayakkabı kullanılıyorsa pantolon rengi ne olursa olsun çorap siyah olmalıdır. Kahve ve taba tonunda giyilen ayakkabılar için bej ve sütlü kahve tonundaki çoraplar tercih edilmelidir. Çorap ince yün ve pamuklu ya da bunların karışımı olmalıdır. Çorap dize yakın olmalı. Bacak bacak üstüne atıldığında ten gözükmemelidir. Kalın ve çok desenli çoraplar spor çoraplardır. Dokusu kalın bu çoraplar ve beyaz çoraplar takım elbise altına giyilmemelidir. Hanımlar için; Siyah, lacivert, füme, ten ve kemik rengi ince çoraplar iş için en uygun renklerdir. Mus çorap spordur. Serbest giyimde uygun olur. Danteli, file, desenli, çizgili ve canlı renklerdeki çoraplar profesyonel yaşamada uygun kaçamaz. Açık renkte bir takımın altına kesinlikle koyu renkte bir ince tül külotlu çorap giyilmemelidir. İş yerinde çoraplarımızın kaçacağı ihtimaline yönelik yanımızda yedek çorap bulundurmalıyız.Yaz ayları da olsa profesyonel yaşamda etek ve elbise altına kesinlikle ince kemik veya ten rengi çorap giyilmelidir.
- Çantalar! Erkekler için siyah, koyu kahve taba en uygun renklerdir. Deri olmalı ve üzerine kesinlikle resim ve sticker yapıştırılmamalıdır. Hanımlar için siyah, koyu kahve taba, bej, bordo ve lacivert en uygun renklerdir. Kürklü, çiçekli, hasır, plastik, postacı tipi, sırt çantası ve canlı renkler tercih edilmemelidir.
- Kemer ve askı! Askı kullanılmıyorsa mutlaka kemer kullanılmalıdır. Kemer ve ayakkabı rengi kesinlikle aynı olmalıdır. Askı ve kemer aynı anda takılmamalıdır. Sürekli askı kullananalar kemer brit yerlerini iptal ettirmelidirler.
- Mendil! Kravat ve mendil takım olarak kullanılmamalıdır. Kravat deseninin içinden düz renk bir mendil veya düz bir kravat ile desenli bir mendil kullanılabilir.
- Kravatın duracağı yer kemerin üst noktasıdır. Çok uzun ve çok kısa bağlanmamalı!
- Saat! Erkekler ve kadınlar için saat metal ve deri kayışlı olmalıdır. Dalgıç saatleri, plastik, resimli ve dijital saatler iş için uygun değildir.
- Gözlük zinciriyle boyuna takılmış gözlük! Aman dikkat! Gözlük camlarımız temiz mi! Ayrıca gözlük çerçeveleri metal ve kemik olmalı! Plastik olmamalıdır.
- Kravat iğnesi! Son dönemlerde çok kullanılmasa da kullanıldığı takdirde sade olmaları tercih edilmelidir.
- Kol düğmeleri! Yazılı, resimli, temalı olamamalıdır.
- Şal! Giyime renk katan bir aksesuardır. Çok canlı renklerde, karışık desenli ve hayvan desenli eşarp ve fulardan uzak durmalıyız. Can Yücel’in dediği gibi; ‘’Boş ver yaşı başı; Gönlün ne kadar şık ondan haber ver! Şöyle atıp koyu grileri sabahtan, bir kaşkol atabiliyor musun boynuna, ondan haber ver!
- Takı! Beyler profesyonel yaşamda evlilik yüzüğü ve saat dışında takı kullanmamalıdır. Hanımlar için evlilik yüzüğü dışında bir elde bir yüzük olacak şekilde toplam iki yüzük kullanabilir. Yüzükler etnik, abartılı gümüş ve büyük renkli taşlı yüzük olmamalıdır. Sıra sıra sallanan ve ses çıkartan küpe kolyeler kullanılmamalıdır. Küpeler kulağa yapışık olmalıdır. Sıra sıra bilezikler, boncuk taşlı bilezikler iş için uygun değildir. Halhal, hızma kullanımı, görünür yerlere dövme yaptırmak hiçbir şekilde uygun bulunmaz.
- Resimli, taşlı, desenli telefon ve tablet kılıfları! Uzak duralım! Deriden yapılmış telefon ve tablet kılıfları tercih edilmelidir.
- Saç! Saçınızı ihmal etmeyin. Dee Meyers’in dediği gibi:’’ İnsanlar saçınızı incelemeyi bitirmeden; söylediğiniz hiçbir şeyi dinlemezler.’’ Saçların temiz olması birinci kural! Erkekler için kısa ve düzgün kesilmiş olması ve favorilerin uzun olmaması gerekir. Enseyi geçen saçlara yaratıcı sektörde daha hoşgörüyle bakılır. Saçların abartılı jöleli ve biryantinli olmamasına dikkat edilir. Her gün sakal traşı tavsiye edilir. Hanımlar için sade ve abartısız model tercih edilmelidir. Saçlar iyi taranmış veye fönlenmiş olmalı. Kıvırcık ve kabaran uzun saçların toplanması tercih edilmeli. Toplanana saçlar saç rengine yakın metal bir toka ile tutturulmalıdır. Plastik, renkli ve mikili, taşlı toka ve taçlardan, mandallardan kaçınılmalıdır. Boyalı saçların boya zamanının kaçırılmamasına dikkat edilmelidir. Saçlar her zaman bakımlı ve temiz görünmelidir.
- Kaliteli koyu renk bir ajanda! Ajanda ile uyumlu şık bir kalem! Çanta ve kıyafetle uyumlu bir kartvizitlik; size fark katacaktır! Ceketin dış cebinde kalem taşımak mı! Uzak duralım.
Bir sonraki buluşmamızda renklerin dünyasını beraber keşfetmek dileğiyle! Ve unutmayın ki! İnsanlar daha iyi görmek için değil daha çok parlamak için ışığa koşarlar. Daha çok parlamak için karakter üzerine giydirdiğiniz kıyafetiniz ışığını yansıtsın!