• İlkay Mavili YILMAZ | Eğitmen | Yazar |NLP Uzmanı | info@ilkaymaviliyilmaz.com
Ruhumuzun atmosferinden selamlar!

Ruhumuzun atmosferinden selamlar!

                 Hoş geldiniz Sonsuz Şimdide Sizi bekleyen kelimelerime!   

                 Geçen hafta bir araya geldiğimiz masal gibi masaldan daha gerçek olan renklerin dünyasındaki buluşmamız devam ediyor! Renkler, bireyleri fizyolojik ve psikolojik olarak da etkilemektedir. Kainatı kuşatan renkler farkında olarak ya da farkında olmaksızın hayatımızı ve seçimlerimizi etkilemektedir. Renklerin insanlar üzerinde yarattığı etki çok eski zamanlardan beri bilinmektedir. Günlük yaşamda karşılaşılan bazı renkler bireyde heyecan, mutluluk duygularını uyandırırken; bazı renkler de can sıkıntısı, depresyon gibi duyguları tetiklemektedir. Farkında olunmasa bile renkler bireyler üzerinde büyük etkiler yaratarak onları etkilemektedir ve kişilerin giyim tarzlarını ve estetik algılarını, renkler oluşturmaktadır.

                 Dahası renklerin psikolojik etkisini doğru kullanmayı çözdüğümüzde; istersek resmi, mesafeli bir otorite etki, istersek samimi, yaklaşılabilir etki bırakabiliriz. Mesela; canlı ve parlak renkler günlük ve spor; koyu renkler ise ciddi ve otoriter algılanır! Bunun yanı sıra günlük yaşamda bireylerin sahip oldukları ruh halleri de yine renkler aracılığıyla ifade edilmektedir. Örneğin; gerçekleşmesi çok zor olan hayallere pembe hayaller, söylenen küçük yalanlara da beyaz yalanlar denilerek renklerin hislere olan tercümanlığı göze çarpmaktadır.

                  Renkler kendi dilleriyle karşınızdakine sizin karakterinizi sizden önce anlatıyor. Peki renklerin sesini duymaya ne dersiniz! Kulak verelim mi?

Lacivert: Renklerin en akıllısı! Güvenin ve bilgeliğin rengidir. Doğru yargı, karar verme yeteneği,  otoriteyi ve verimliliği, saygınlığı ifade eder.  Profesyonel Yaşam dünyasının en kurtarıcısı ve vazgeçilmezidir! Yöneticilerin rengidir.  Geleneksel sektörlerde çalışanlar için en doğru renktir. Ciddiyet mesajı verir. Açıklığı, netliği ve gözle görülemeyeni simgeler. İş adamlarının ve firmaların sıkça tercih ettiği bir renktir. Özellikle önemli iş görüşmelerinde tavsiye edilen bir renk tonudur. Lacivert giyen kişiler kendilerini çok daha karizmatik ve inandırıcı hissederler. Ayrıca bu yüzden dünyadaki firmaların birçoğu logolarında lacivert rengi kullanır. İnsanların üzerinde başarılı ve güçlü imajı bırakır.

Beyaz: ‘’Renkler arasında yarışma yaptılar Hepsi ayni oranda kirlendi.Ama yine de beyazı birinci seçtiler’’ diyen Özdemir Asaf bu anlamda beyazın berraklığına değinmektedir. Saflık, temizlik, güven,  masumiyet ve gerçekliğin rengidir. Farklı renk kombinleriyle sizi güçlü ve otoriter gösterir. Masumiyet ile ilişkilendirilen bu renk beraberinde akla mutluluğu da getirmektedir. Kültürlere göre çeşitlilik gösteren renk; Asya’ da matem ve yasın ifadesi olarak belirtilmektedir. Örneğin; Japonya’ da beyaz karanfil ölüm ile ilişkilendirilmiştir. Yine aynı şekilde Çin’de beyaz gelinlik tercih edilmemektedir çünkü beyaz renk o kültürde yası simgelemektedir.

Kırmızı: Kırmızının kendine has çılgınlığı ve taşkınlığı vardır! Duyguları harekete geçirir. Tutkulu, canlı, güçlü ve aktif gösterir. Sizi fark edilir kılar. İddiali görünmek istediğinizde tercih edebilirsiniz. Mutluluğu temsil eder ve kişinin iştahını açar. Dünyadaki gıda firmalarının (Coca Cola, Pizza Hut, MC Donald's, Burger King…) hepsinin logosunun kırmızı olduğunu fark edeceksiniz. Ne kadar parlak olursa olsun, ayrıca hiç bir renk kırmızı kadar dikkat çekmez. İnsanların üzerinde canlandırıcı, kışkırtıcı ve heyecan verici bir etki yaratır. Ancak uzun süre seyredildiğinde sinirlerde gerginlik yapar. Özellikle hastane bahçelerinde, toplu halde kırmızı çiçeklere yer vermek uygun olmaz. Tansiyonu yükseltir, kan akışını hızlandırır. Aşkın ve arzunun rengidir. Kırmızı dolaşım sistemindeki kan akımını hızlandırır. Çocuk eşyalarında bu tonun fazla kullanılması, çocukların mutluluğunu temsil etmesindendir. Kırmızı renk insanın zamanı unutmasına yol açar. O yüzden gece klupleri ve barlarda bu renk tercih edilir. Bu renk enerji verir. Kendini kontrol edemeyenlerin kırmızı renkten uzak durması gerekir. Tehlikenin ve tahribatın simgesi omuştur yüzyıllar boyu. O yüzden trafik ışıklarında da dur sinyali olarak kullanılmasının sebebi budur.

Pembe: Duyarlı, hassas, sakin ve sevgi dolu bir renktir. İyimserliğinizi göstermek istediğinizde kullanabilirsiniz.

Sarı:  İnsana enerji ve neşe veren bir renktir. Işığı yüksektir. Enerjinizi yüksek gösterir. Morali yüksek tutar ve umut verir. Enerjili insanları etkilemek için kullanabilirsiniz.  Zeka, incelik ve pratiklikle ilgilidir. Toplumsal yaşamı ve birlikte çalışmayı yansıtan bir anlamı vardır. Dikkat! Siyah ve sarıyı birlikte kullanmanız agresif bir etki yaratacaktır. Bir başka açıdan bakıldığında; mutluluğun, geçiciliğin ve dikkati çekiciliğin ifadesidir. O yüzden taksiler sarıdır. Dikkat çeksin ve geçici olduğu bilinsin diye. Araba kiralama şirketleri de logolarında sarıyı kullanırlar. Ayrıca bu yüzden dünyada hiçbir banka ambleminde sarıyı kullanmaz. Paranın geçici değil, kalıcı olmasını isterler. Sarı güneşin rengi olduğu için kişinin günlük hayatına hakim olan renktir. Özellikle açık sarı kişiye huzur verir. Morali bozuk olan kişiler, sarı rengin hakim olduğu ortamlarda kendilerini gevşemiş, hafiflemiş hissederler.

Yeşil:  Denge, huzur ve uyumun rengidir. Güven verir. Güçlü ve dengeli etki bırakmanızda etkin yeri vardır. O yüzden bankaların logolarında en çok tercih ettikleri iki renkten biridir. Yatak odası için de rahatlatıcı bir renktir. Batıda büyük otellerin mutfaklarında duvar renginin, aşçıların yeniliklerini arttırmak için yeşile boyandığı söylenir. Yaratıcılığı körükler, rahatlatıcı özelliği nedeniyle büyük lokanta ve mutfaklarda kullanılır. Hastanelerde logo ve iç dizaynlarında yeşili tercih eder. Doğanın ve baharın rengidir, insanlar üzerindeki etkisi tartışılmazdır. Yeşil alanlarda insanların daha az mide rahatsızlığı çektiği saptanmıştır.

Mavi: Limitiniz gökyüzü olsun! Yaratıcılığın rengidir. Mavi renk gökyüzünün ve geniş ufukların simgesidir. Sınırsızlığı ve uzak bakışlılığı simgeler. İçinde sonsuz evrensel enerjilerin potansiyelini taşır. Huzurlu, güvenli, umutlu, kararlı, dikkatli, barışçıl, tutarlı,  dengeli, sadık, özgüvenli bir etki yaratır. Kanın akışını yavaşlatır, sakin diye nitelenebilir. Doğada ki ağırlıklı renk olmasından dolayı, yeşil gibi insanı sakinleştirir. Huzur verir ve kişinin gerginliğini azaltır. Mavi rengin üzerimizdeki etkisi çok fazladır; sakinliğin ve mutluluğun rengi diyebiliriz. Özellikle açık mavi renkler kişinin iş ve ev ortamında sık olarak kullanması gereken renktir.

Siyah: Vakur, sofistike! Güç, otorite, tutku ve zarafetin simgesidir. Sizi çekici ve gizemli gösterir. Hırsın da bir ifadesidir. Sosyal, sofistike, çekici, gizemli görünmek için olduğu kadar mesafeli durmak için kullanılabilir. Kişisel renginizle uyumlu değilse yüze yakın kesinlikle kullanılmamalıdır.

       Otoriyete bir örnek; makam arabalarının rengini hatırlayalım! Batı'da yası, matemi anlatır, oysa Japonya'da siyah mutluluktur. Siyah fonda kullanıldığında karamsarlığı çağrıştırsa bile vazgeçemediğimiz romantik, gece rengidir. Konsantrasyonu en çok getiren renktir. Einstein'in konsantre olabilmek için perdeleri siyah, gün ışığı olmayan bir odaya girip ve bu şekilde düşündüğü söylenir.

Gri:  Diplomatik ve ağır bir renktir. Sakin, korservatif, saygın ve dengeli kişiyi temsil eder. Hareketsizliği, yavaşlığı ve ciddiyeti temsil eder. Farklı renk kombinasyonlarıyla hareketlendirilirse sizi sıradan görünmekten kurtarır.  

Kahverengi: Rahatlık ve güven verir. Doğa ve tabiatın rengidir. Tek başına kullanıldığında sizi ciddiyetten uzak ve aşırı rahat gösterir. Üzerinizdeki diğer renkleri vurgulamak için kullanılması daha uygundur. İş görüşmelerinizde, profesyonel toplantılarda sakın kahverengi giymeyin. Yapılan bir deneyde, bir müzede fon kahverengiye döndürüldüğünde ziyaretciler daha çok yeri daha az zamanda gezmişler. Kahverengi toprağın rengidir, insanların hareketlerini hızlandırıyor. Kahverengi ağırlıklı olan yerlerde uzun süre oturmak güçtür. Hareketliliği arttırdığı için özellikle fast-food restaurantlarda bu renk fazla kullanılır. Dikkat ederseniz dünyadaki fast-food restaurantlarının hepsinin sandalyeleri ve masaları kahverengi, duvar boyaları ise kahverengişampanya-pembe karışımıdır. Hiçbir fast-foodcunun duvarını beyaz göremezsiniz.Karşınızdakinin kendini resmiyetten uzak, daha rahat hissetmesini ve açılmasını sağlar. Mesela, gazeteciler. Tüm ünlüleri rahatlıkla konuşturmasıyla tanınan ünlü televizyoncu Larry King'i programında her seferinde kahverengi kravatlar ve ceketlerle görürsünüz.

Mor: Kraliyet rengidir. Sofistik, gizemli, spirütüel bir etkisi vardır. Sizi sıra dışı gösterir.  Mor rengi ruhsal esenlik ve sonsuzluk ile ilgili, eskiden beri ihtişam ve lüksün son basamağı olarak düşünülür. Zenginlik, yaratıcılık ve verimlilikle birlikte anılan bir renktir. Mor, depresyonda olan, karamsar düşüncelere sahip insanları da olumsuz yönde etkilemektedir.

Turuncu: Ölçülü giyilmeli. Aşırı temas yorgunluğa yol açar.  Sosyal, dışa dönük, sıcak, enerjik ve mutlu hissetmek için kullanabilirsiniz. Eğlenmek için uygunudur. Kurumsal yaşamda; özellikle geleneksel sektörlerde tercih edilmemeli!  İştah açar! Diyette iken giyilmemelidir. Zarif ve elegant etki için turuncu seçilen renk olmamalı!